ALGEMENE VOORWAARDEN
Algemene Voorwaarden van Noordermeer Legallships
1. Definities
1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- “opdracht”: iedere door een opdrachtgever aan opdrachtnemer gegeven opdracht;
- “opdrachtgever”: iedere partij die een opdracht geeft aan opdrachtnemer, met opdrachtnemer een verbintenis aangaat, of van de diensten van de opdrachtnemer gebruik maakt;
- “opdrachtnemer”: A.J. Noordermeer, handelend onder de naam Noordermeer Legallships;
- “derde”: de rechtspersoon of niet in loondienst van opdrachtnemer zijnde natuurlijk persoon, die door opdrachtnemer voor de uitvoering van de opdracht wordt ingeschakeld;
- “dienstreizen”: reizen door opdrachtnemer gemaakt in het kader van de uitvoering van de opdracht.
​
2. Aard van diensten en werkzaamheden
2.1 De aard van diensten en werkzaamheden van opdrachtnemer omvat het geven van juridisch advies op een veelheid van aan de maritieme sector gerelateerde rechtsgebieden, het geven van advies op het gebied van de financiering van schepen, de herstructurering daarvan, de bouw en aan- en verkoop van schepen, alsmede de teboekstelling of registratie van schepen en de doorhaling daarvan, zowel nationaal als internationaal, alsmede op het gebied van insolventie van scheepvaartondernemingen, uitwinning van zekerheden, en al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daarmee raakvlakken heeft.
​
3. Toepasselijkheid
3.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de rechtsverhouding tussen opdrachtnemer en opdrachtgever en hun respectieve rechtsopvolgers. Wijzigingen daarin of afwijkingen daarvan zijn alleen geldig indien deze schriftelijk zijn overeengekomen.
3.2 Indien enig deel van deze algemene voorwaarden onverbindend blijkt, is slechts dat deel voor zover dan nodig onverbindend en blijven deze algemene voorwaarden voor het overige onverkort in stand.
3.3 De toepasselijkheid van algemene voorwaarden van opdrachtgever, onder welke benaming dan ook, wordt nadrukkelijk afgewezen.
​
4. Gegevensverstrekking door opdrachtgever
4.1 Opdrachtgever zal aan opdrachtnemer tijdig alle medewerking verlenen en alle informatie, gegevens en bescheiden verstrekken die in redelijkheid voor een goede uitvoering van de opdracht zijn vereist, bij gebreke waarvan opdrachtnemer het recht heeft de uitvoering van de opdracht op te schorten en de daardoor ontstane kosten aan opdrachtgever in rekening te brengen.
5. Overeenkomst en verbintenissen
5.1 De overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer komt tot stand door de aanvaarding door opdrachtnemer van de door opdrachtgever gegeven opdracht.
5.2. Alle verbintenissen van opdrachtnemer jegens een opdrachtgever zijn inspanningsverbintenissen en geen resultaatsverbintenissen.
​
6. Tarieven, kosten, facturering en betaling
6.1 Tenzij expliciet anders is vermeld, zijn alle door opdrachtnemer opgegeven tarieven inclusief alle kosten met uitzondering van BTW en kosten van dienstreizen.
6.2 Betaling van hetgeen door opdrachtnemer aan opdrachtgever wordt gefactureerd, dient zonder aftrek, inhouding, korting of verrekening, binnen 14 dagen na factuurdatum te geschieden door overmaking van het verschuldigde bedrag ten gunste van de door opdrachtnemer aangegeven rekening.
Indien betaling binnen genoemde termijn achterwege blijft, is opdrachtgever zonder ingebrekestelling in verzuim en is de opdrachtnemer onverminderd zijn overige rechten gerechtigd vanaf de vervaldatum de wettelijke rente in rekening te brengen tot op de datum van algehele voldoening.
6.3 Bij uitblijven van tijdige betaling komen alle buitengerechtelijke incassokosten voor rekening van opdrachtgever. De buitengerechtelijke incassokosten worden op voorhand vastgesteld op 15 % van het door opdrachtgever aan opdrachtnemer verschuldigde bedrag.
​
7. Opschorting
7.1 Opdrachtnemer is gerechtigd de (verdere) uitvoering van de opdracht op te schorten:
- indien opdrachtgever in gebreke is met betaling van enig aan opdrachtnemer verschuldigd bedrag;
- indien opdrachtgever nalaat de voor de uitvoering van de opdracht benodigde informatie en bescheiden aan opdrachtnemer te verstrekken;
- indien zich aan de zijde van opdrachtnemer omstandigheden voordoen, welke buiten zijn invloedsfeer liggen of waarvan hij bij het tot stand komen van de overeenkomst niet op de hoogte kon zijn, waardoor in redelijkheid niet van opdrachtnemer kan worden gevergd de uitvoering van de opdracht te vervolgen;
- in geval van ziekte of vakantie van opdrachtnemer.
​
8. Opzegging en ontbinding
8.1 Indien de overeenkomst een duurovereenkomst betreft, kan de overeenkomst door elk der partijen worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van een maand door middel van een aangetekend schrijven aan de andere partij. Dit schrijven moet de andere partij voor aanvang van de opzegtermijn hebben bereikt.
8.2 Opdrachtnemer is bevoegd om de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst en zonder dat een nadere ingebrekestelling zal zijn vereist en zonder gehouden te zijn tot enige schadevergoeding, door een schriftelijke verklaring geheel of gedeeltelijk te ontbinden indien:
- opdrachtgever tekortschiet in de nakoming van enige verplichting uit hoofde van de overeenkomst; - opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard of aan hem, al dan niet voorlopig, surseance van betaling wordt verleend.
9. Geheimhouding
9.1 Opdrachtnemer is tijdens de duur en na het einde van de overeenkomst gehouden tot geheimhouding van hetgeen hem door opdrachtgever tot geheimhouding is opgelegd of waarvan opdrachtgever het vertrouwelijk karakter in redelijkheid kon vermoeden.
9.2 Opdrachtgever zal zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van opdrachtnemer aan anderen geen mededelingen doen over - en met anderen geen informatie, documentatie of correspondentie delen met betrekking tot - de werkwijze, adviezen of werkzaamheden van opdrachtnemer.
9.3 Bij overtreding van het in dit artikel bepaalde verbeurt de overtreder een onmiddellijke en niet voor rechterlijke matiging vatbare boete van € 5.000,-- per overtreding, onverminderd het recht van de andere partij om vergoeding te vorderen van de volledige door hem geleden schade.
​
10. Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid
10.1 Iedere aansprakelijkheid van opdrachtnemer jegens opdrachtgever is beperkt tot het bedrag dat in een voorkomend geval voor een specifieke opdracht door opdrachtnemer aan opdrachtgever is gefactureerd en door opdrachtnemer is ontvangen.
Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor:
- gevolgschade;
- schade die ontstaat doordat opdrachtgever aan opdrachtnemer onjuiste of onvolledige informatie of gegevens heeft verstrekt; en
- schade welke voortvloeit uit enig gebrek in de bevoegdheid tot vertegenwoordiging van enige al dan niet naar Nederlands recht opgerichte rechtspersoon.
Opdrachtnemer is nimmer verantwoordelijk voor de rechtsgeldigheid van overeenkomsten, verbintenissen en andere rechtshandelingen welke door een ander recht dan het Nederlandse recht worden geregeerd.
11. Verval van vorderingsrechten
11.1. Vorderingsrechten en andere bevoegdheden van de opdrachtgever voortvloeiend uit of verband houdend met de uitvoering van de opdracht vervallen in ieder geval na één jaar na het moment waarop opdrachtgever bekend werd of in redelijkheid bekend kon zijn met het bestaan van die rechten en bevoegdheden.
​
12. Toepasselijk recht en geschillenbeslechting
12.1 De rechtsverhouding tussen opdrachtnemer en een opdrachtgever wordt beheerst door Nederlands recht. Alleen de rechter te Rotterdam is bevoegd om kennis te nemen van enig geschil tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.